Amunt i força Ateneu! Ateneu Barcelonès C 2½ – 1½ PiP F

Avui, 20 de gener de 2019, primera ronda de la lliga catalana d’escacs. L’equip C, de tercera territorial, grup II,  comença amb bon peu, però anem a pams: podria haver estat molt millor, un 3-1, o no gaire lluït, un 2-2. Al tercer tauler han acabat força ràpid: Jordi B. Oliva ha derrotat al visitant Oriol Ginesta, primer punt de l’Ateneu C. El nostre quart tauler, Xavier Soriano, ha trigat força més de gunyar Guiu Laín, segon punt al cistell de casa. Felicitats nois i endavant. I a partir d’ara gens de por i a tenir ganes de menjar punts. I ho dic amb voluntat d’alliçonar: els membres dels equips inferiors de l’Ateneu sempre tenim por de no fer-ho bé i ens posem la bena abans de la ferida. Fora angúnies! A jugar amb ganes de guanyar, perquè si la felicitat és jugar a escacs, l’objectiu és guanyar partides. I els humans –els ordinadors, no pas- necessitem l’ànim, tenir l’ànim ben alt si volem fer el que sabem fer. Si perdem partides, analitzem-ne les causes i a jugar-ne una altra amb una lliçó apresa. Sense defallir. El regne de Caissa només és per als resilients. Com deia: dos punts al cabàs.

Però no tot són flors i violes. El cavaller de l’equip C, el senyor Jordi Calvet, el nostre primer tauler, ha quedat en una posició força escanyada. Tinc la sensació que els dos primers taulers del PiP F havien preparat amb algú l’obertura, vaja, que hi havia una mica de cuina casolana, potser m’equivoco, però la marca de la casa PiP és preparar els joves amb les partides dels adversaris que troben a la xarxa i, si no és això, aleshores és que preparen un munt d’obertures i de variants. Com deia, el Jordi ha quedat escanyat i després amb les peces amb un desenvolupament escàs i estrany. Finalment el seu adversari, Biel Andreu, ha aprofitat el rei exposat del Jordi. I patapam. Un punt per al PiP F. Només restava la partida de Juli Bernat, el segon tauler, la nova adquisició de l’Ateneu –només com a jugador, perquè l’home ja porta gairebé vint-i-sis anys de soci. La pressió sobre l’esmentat home era considerable: entre setmana les xarxes feien comentaris i generaven pressió sobre els dos primers taulers de l’equip C. Valga’m déu, que som humans i un aprenents en aquest ofici! Això sí, uns aprenents valents i que duri. La partida és digna de ser analitzada a consciència. El domini del Juli no s’ha materialitzat en una victòria per dos motius: el primer, malgrat que el mòdul d’anàlisi marca avantatges importants, cal tenir present que el joc no era transparent, fàcil, era complex i amb riscos, alguns aparents segons el mòdul, però durant la partida, en viu i en calent, són molt reals, tan reals com si fossin de veritat, el llindar de jugades dels humans, on fins podem calcular amb seguretat és molt escàs; el segon motiu, l’adversari, Arnau Viñas, ha mantingut  vives les amenaces durant tota la partida, el Juli tenia l’enroc assetjat i era difícil rematar malgrat el flanc de dama desballestat de l’Arnau. Aleshores, l’home del corbatí blau cel i de l’armilla grana –esperem que el Juli faci escola en els escacs mundials i tots els jugadors vagin tan polits i elegants- ha comès una imprecisió i gairebé s’han girat les tornes: l’Arnau tenia mat a una! Però el Juli ha aprofitat de manera convincent la posició: l’Arnau tenia el rei exposat, al centre i sense la companyia de peons, i el Juli un peó a d4 i una dama que podia fer tot d’escacs amb l’ajuda del modest soldadet capgròs, a més, l’Arnau, malgrat tenir mat a una, patia una restricció molt enutjosa, cap de les seves abraonades peces podien defensar, un peó negre barrava el pas fins a les línies inicials de les blanques. Déu n’hi do com és aquest art dels escacs: un parell de peons on han de ser i la partida és radicalment diferent, si hi fossin on no toca, adeu punt. Aleshores, el Juli ha aprofitat tots els ingredients esmentats i ha cuinat unes taules per escacs successius que han desenbocat en futures taules per repetició de jugades, no ha calgut arribar-hi, l’Arnau ha vist que no hi havia cap secret i que la mà ferma del Juli no feia cap concessió. Unes taules per aprendre escacs i, ja ho dit, jugar-hi és la felicitat.

Cal tenir present que el PiP G la lliga passada ens va clavar un 3-1 a ca seva, per tant, alegria, progressem! Hem començat bé. El 2018 en cap enfrontament vam passar de l’empat 2-2, no vam guanyar-ne cap. Enguany ja n’hem guanyat un, a la primera. El 2018 vam fer setze punts, quatre d’un vacant, és a dir, en vam fer realment dotze en vuit rondes, un i mig per enfrontament. Enguany, en farem vint en vuit rondes si mantenim el ritme –ja sé que queda molta lliga, que només hem començat, ja ho sé. El 2018, vuitens; el 2019, si seguim igual, ens movem en puntuació de tercers –no rondineu, no sigueu pessimistes, cal entusiasme i ganes, prou que ho he dit. I, a més, l’equip A també ha guanyat, 3-5 contra el Cornellà C. Tres victòries, quatre taules i una derrota. Mireu l’acta a la Federació, tingueu present que no puc fer la crònica d’allò que no he vist, però no patiu, sempre tindré present els ressons de les gestes del nostres companys del primer equip. I ara a preparar els propers enfrontaments: a mirar qui juga en cada tauler, a veure si tenen partides a la xarxa, a estudiar la resposta a les obertures que potser faran i mil detalls més. Els escacs es juguen des de molt abans de seure davant el tauler. I, sobretot, dormim satisfets perquè hem fet bona feina durant la primera ronda: dos enfrontaments guanyats. Amunt i força Ateneu!

Juli Bernat

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s