Gràcies Santa Anna, poderosa dama! Sant Adrià E 1½ – 2½ Ateneu Barcelonès C

Us revelaré un secret: jo, abans de jugar les rondes sempre vaig a l’església de Santa Anna de Barcelona, arran de la plaça Catalunya, antic monestir amb claustre i sala capitular i vinculat a l’orde del Sant Sepulcre de Jerusalem, orde militar prou idoni per inspirar-se en el joc d’escacs que de ben segur ja jugaven els cavallers del Sant Sepulcre. A més, si el temps acompanya, preparo les obertures al claustre de l’antic monestir, on regna la pau necessària. Sempre em faig creus del misteri de l’existència d’un jardí tan ombrívol i assedegador de l’ànima arran de la voràgine de la ciutat moderna. Com us dic, un misteri. També revelaré que molt sovint prego davant la relíquia del Sant Sepulcre vinculada al “Jubileu dels Perdons”, que atorgades un conjunt d’indulgències espirituals de primer ordre. Us preguntareu el motiu de la meva devoció, us el diré, arran de Vilafranca del Penedès on visc, a només una hora a peu, entre pinedes i vinyes i masos encantadors, trobem la capella del Sant Sepulcre d’Olèrdola, capella rodana, sí, l’única del Penedès, misteri místic, antic priorat de l’orde que depenia del monestir de Santa Anna de Barcelona. Tot plegat espiritualitza la unió entre els meus dos mons: el Penedès i Barcelona. Haig de dir que sovint pelegrino fins a la capella rodona i medito, també hi estudio escacs, tauler quadrat, capella rodona, misteris.

Us revelaré ara una evidència: hem anat a jugar a Sant Adrià del Besòs –sota el patronatge de Sant Adrià de Nicomèdia, militar romà convertit al cristianisme i que morí màrtir, sens dubte, poderosa protecció. Hem jugat l’enfrontament en una sala d’un poliesportiu que feia molt de goig, arran del restaurat riu Besòs. Comença el matx i el nostre quart tauler amb decisió ha resolt la partida al seu favor, primera partida i primer punt a la lliga del nostre Carles Molina, avui el quart tauler, juga amb tot el cor, Santa Anna l’ha guiat, sens dubte. Però tot seguit les tornes: el Xavier Soriano, el tercer tauler, fa una bona pífia i perd la dama –tots en fem una de grossa a l’any, Santa Anna et perdona i nosaltres encara més. Empatats 1-1. Al primer tauler, el Juli amb negres, lluita i defensa els nostres colors i, quan era a punt de fer la jugada vint-i-dues, ha sonat el mòbil del seu adversari, el senyor Valentín Solana, sidral! El delegat local a adduït que era una alarma per prendre un medicament i que li ho havia comunicat prèviament, nosaltres que a qui cal avisar és al delegat i al jugador de l’altre equip i consignaro a l’acta abans de començar les partides; a més, el reglament no fa distinció de causes quan sona un mòbil. Malgrat tot la sang no ha arribat al riu, cosa que hagués estat fàcil si tenim present que jugàvem arran de la llera del Besòs. Sospito que malgrat el passat bel·licós de Sant Adrià i dels cavallers de l’orde del Sant Sepulcre de Jerusalem, tots, però tots, s’ha congriat per evitar mals majors. Amén, sempre. Aleshores el senyor Valentín Solana molt prudentment ha ofert taules al Juli. Les ha acceptades tot seguit i sense fer escarafalls perquè quan les coses s’emboliquen cal espiritualitzar les coses. Malgrat tot, podria haver seguit, com demostra l’anàlisi del Fritz 12 tenia les taules a mà i certes possibilitats de guanyar. Vegem-ho.

SOLANA,Valentín – BERNAT MOR,Juli [D10]

Lliga catalana, tercera provincial de Barcelona, grup II (2.1), 27.01.2019

[Bernat,Juli]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.e3 Af5 4.Cc3 dxc4?? 5.Axc4 e6 6.Cge2 Cd7 7.Cg3 Ag6 8.a3?? Cgf6 9.0–0 Ad6 10.f4 Cb6 11.Ab3 Dc7?? [11…Cbd5!] 12.Ac2?? Axc2! 13.Dxc2 0–0 14.De2 Cbd5 15.e4 Cxc3 16.bxc3 Ae7 17.e5 Cd5 18.Ad2?? g6 19.Dg4 f5!! 20.De2? amb lleuger avantatge negre. [20.exf6 Txf6 amb força igualtat, les negres han aconseguit gairebé igualar.] 20…Ah4? 21.Tf3? gairebé ?? 21…Axg3 22.Txg3 [22.Txg3 i el mòdul atorga –0,16 amb 22…c5, la que les negres anaven a fer. A més les línies de joc negres eren més evidents i fàcils de veure, naturals en l’argot dels escacs. 22…c5 23.h4 cxd4 24.cxd4 Dc2 25.Tc1 De4 26.Dxe4 fxe4 27.h5 Tfc8 (27…Rg7 iguala amb –0,05 amb profunditat 20/44.) 28.hxg6 Txc1+ 29.Axc1 Tc8 30.gxh7+ Rxh7 31.Ad2 Tc2 32.Ab4 e3 33.Rf1 Tf2+ 34.Re1 Txf4 35.Tf3 Tg4 36.g3 b6 i les negres tenen -2,60 amb profunditat 21/42. Poden guanyar amb certa facilitat.(36…Rg6 també és força bona per a les negres. El mòdul atorga -2,45 amb profunditat 20/42.) ]  ½–½

Com prou indica el mòdul amb tot de valoracions amb el signe menys, indica que hi ha avantatge negre, el Juli tenia força fàcils les taules i en determinades línies de joc, les més naturals, moltes possibilitats de victòria. Però el Juli ha fet bé, cal assegurar, mig punt amb negres al primer tauler enmig de l’enrenou de la polèmica és una bona aportació a l’equip, cal recordar-ho sempre, l’objectiu és d’equip.

Només restava viva la partida de la nostra delegada d’equip i insigne ponent de la secció d’escacs, la magnànima Lourdes Porta, el nostre segon tauler. Si perdia, perdíem l’enfrontament, si feia taules, empat, si guanyava, segon enfrontament seguit resolt amb la victòria de l’equip. La cosa no era fàcil, tenia qualitat de menys, el seu adversari, el senyor José Antonio Vela, dues torres, ella, torre i cavall, a més, tot de peons també adornaven el tauler. Aleshores, jo, amb el cor encongit he començat a pregar a Santa Anna i als cavallers difunts de l’orde del Sant Sepulcre de Jerusalem i hem recollit els fruits: la Lourdes, il·luminada, ha fet tot de maniobres encertadíssimes, el senyor Vela ha fet treballar de valent son rei amb l’esperança de desequilibrar la posició, però, aleshores, l’ha col·locat entre un garbuig de peons propis i aliens que li han restat força les caselles de fugida del sobirà. Lourdes no ha defallit, Santa Anna, tampoc, he vist com s’obria el tauler de la partida de la Lourdes i del senyor Vela i el rostre de Santa Anna emergia refulgent! Aleshores, quan el senyor Vela no tenia més opció que retirar el rei, ha badat i no ho ha fet, de ben segur que el motiu era que anava a perdre uns quants peons, cosa gens menyspreable davant la possibilitat que una coronació girés la truita, potser també ha esperat que una imprecisió de la Lourdes li permetés guanyar material, no era gens impossible, la torre de la Lourdes no tenia gaires caselles al seu abast, tot de peons perillaven. Com he dit, el senyor Vela ha badat i, potser per la refulgència del rostre de Santa Anna que només jo veia gràcies a la meva intensa devoció, però que de ben segur afectava la partida en tots els àmbits, sobretot l’espiritual, perdó, perdó, que perdo el fil! Com deia, el senyor Vela ha badat i no ha vist un singular i bonic mat a una. Havia de retirar el rei a temps! Calia treure’l de la companyia atapeïda de peons! I la Lourdes sí que l’ha vist. Amén, sempre. Gràcies Santa Anna. Aleshores el senyor Vela ha lloat la troballa miraculosa de la Lourdes, sens dubte té el seu vessant espiritual prou desenvolupat per haver percebut la interseció de Santa Anna. Al senyor Vela cal recomanar-li oració, pergàries a Sant Adrià de Nicomèdia i evitarà disgustos en la comèdia dels escacs. Amén. I pel Besòs només ha baixat aigua durant les partides.

El nostre primer equip avui tenia difícil guanyar, el vuitè tauler, el meu estimadíssim amic, el senyor Jordi Calvet, un cavaller de l’orde de Caissa, no ha pogut anar a jugar la partida, ha tingut una indisposició, temo que la grip, ves a saber. Esperem la seva ràpida recuperació de tot cor, és un membre imprescindible. De tota manera la resta de l’equip ha caigut derrotat per ben poc si tenim present que jugàvem amb un jugador menys: Ateneu Barcelonès 3½ – 4½ Sant Quirze. Lloem-los.

I per acabar. L’equip C va tercer! Gairebé segon si tenim present que el segon és el nostre adversari de la primera ronda, al qual vam vèncer, i que ha guanyat 4-0 contra el Castellar C, un equip que porta zero punts, vaja, deixeu-me ser un pèl inflat, els tenim a l’abast. Qui ho anava a dir abans de començar la lliga! Però, però, no ens inflem massa: el Mataró D les ha guanyades totes, té vuit punts. Prou es veu qui té moltes, però moltes possibilitats de guanyar el grup II de la tercera provincial de Barcelona: té el segon a dos punts i mig amb només dues rondes, si es confirma aquesta tendència, el Mataró D tindrà coll a vall la victòria final d’aquí no gaires rondes. Això sí, els seus elos no són cap broma a la tercera provincial:1843, 1823, 1783 i tanquen amb un 1700. I compte, tenet la protecció de Santa Juliana i de Santa Semproniana, dues joves màrtirs locals del segle III! I nosaltres només tenim Santa Anna! Dues contra una! Què hi farem!

Juli Bernat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s